torstai 14. marraskuuta 2013

Kätyrit

Jotta pääsisitte juttuun todella sisään, on minusta relevanttia esitellä ensin tapahtumien päähenkilöt, jotka tulevat olemaan monessa mukana. Kuten aiemmin mainitsin, tyrannilla on myös kätyreitä.

 Koska tyrannin käsitys henkilöstöhallinnosta perustuu kokonaan termille "hajoita ja hallitse", tarvitsee tyranni tämän aatteen toteuttamiseen myös apureita. Kätyrit ovat työelämässä kokemattomia, helposti vietävissä olevia persoonia, jotka nöyrästi vasikoivat tyrannille kaikkien tekemisistä kaiken. Kätyreistä voisi käyttää myös termiä "ruskeakieli". Nämä henkilöt tyranni on nostanut jalustalle ja erityisvaloon, vaikka ammattitaidoiltaan he ovat usein keskivertoa huonompia. Kätyriksi pääseminen vaatii pitkäjänteistä työtä perseennuolennassa ja tyrannin aukottoman täydellisyyden jatkuvaa hehkutusta. Kun paikka kätyrinä on ansaittu, ei sitä mikään heilauta, eikä kenkään tule vaikka kuinka töppäilisi.

Tyranni käyttää kätyreitä erityisesti tilanteissa, joissa jostakin henkilöstä halutaan eroon. Nämä tilanteet syntyvät usein silloin, kun joku on uskaltanut arvostella tyrannia ääneen ja tyranni kuulee tästä. Ja tyrannihan kuulee. Tyrannilla on korvat jokaisessa yksikössä juuri kätyreiden ansiosta. Kun arvosteleva lausahdus tyrannin hallintopolitiikasta kajahtaa ilmoille, on kätyri jo tarttunut puhelimeensa ilmoittaakseen tästä tyrannille. Seuraavana päivänä käydään sitten pitkät suunnittelupalaverit, joiden tarkoituksena on etsiä kaikki ne epäkohdat, joita arvostelijassa on, tulee olemaan tai on ollut. Silloin tehdään myös sotasuunnitelma.

Sotasuunnitelma alkaa usein arvostelijan täydellisellä tarkkailulla. Hänen ammattitaidostaan, tavoistaan, asenteestaan, kampauksesta, autosta ja puolisosta analysoidaan kaikki ne kohdat, joita käyttää aseena jatkossa. Näistä kaikista tehdään raportti tyrannille. Kun mahdollisimman paljon epäkohtia on selvillä, alkaa varsinainen savustus. Kätyrit ovat sinnikkäitä savustajia, jotka eivät luovuta.

Savustusvaiheessa arvostelijaa kytätään, syytetään, huomautetaan ja lannistetaan. Häntä tarkkaillaan jokaisella aistilla ja vielä vähän enemmän. Arvostelija ei ole rauhassa paikallisessa kuppilassa, jos hänellä on seuraavana päivänä työpäivä. Ei, vaikka olisi sielä kahvilla. Tästäkin raportoidaan tyrannille, joka ottaa arvostelijan puhutteluun alkoholismin vuoksi. Arvostelijan on turha selitellä, sillä kätyrit ovat varmasti nähneet tällä oluttuopin nenän edessä. Siinä arvostelija sitten ihmettelee olematonta alkoholismiaan ja häpeää tulla seuraavana päivänä töihin tuijotettavaksi.

Kun kätyrit ovat tunkeutuneet jo arvostelijan vapaa-aikaan, alkaa arvostelija väsyä. Arvostelija varaa ajan työterveyteen, koska haluaa purkaa tuntojaan ammattilaisen kanssa, kun kotonakaan ei enää osata auttaa. Tyranni on ollut askeleen edellä. Tyranni on jo ottanut yhteyttä työterveyteen kertoakseen, että arvostelija on hakemassa "motivaatiosaikkua" eikä sellaista tule arvostelijalle myöntää, arvostelijalla kun on motivaatio- ja alkoholiongelma.

Lääkäriajan jälkeen tyranni soittaa arvostelijalle ja penää tältä syytä lääkärikäyntiin. Kun arvostelija ei hyväksyttävää syytä osaa sanoa, otetaan hänet puhutteluun. Puhuttelussa tyranni kertaa kaikki epäkohdat alkoholiongelmasta työtaitoihin, unohtamatta mainita myös sitä, että muut kokevat arvostelijan työpaikkakiusaajaksi. Arvostelija on tässä kohtaa täysin kuutamolla ja pyytää selitystä. Sellaista ei kuitenkaan ole, sillä tyranni ja kätyrit ovat yhdessä keksineet kaiken.

Minun urani aikana arvostelijoiden savustus on yleensä päättynyt tässä kohtaa arvostelijan irtisanoutumiseen. Kun arvostelija lähtee puhuttelusta ovet paukkuen ja huuttaa mennessään olevansa lopen kyllästynyt, tulkitaan tämä irtisanoutumiseksi. Tyranni ja kätyrit hurraavat. Arvostelijan lähdön syyksi ilmoitetaan toistuvat rikkeet ja alkoholiongelmat, jopa myös varastaminen. Tässä kohtaa muukin työyhteisö on ymmällään ja pohtii "eipä olisi siitä uskonut". Mutta uskovat silti.

Tässä oli yksi kätyreiden päätehtävistä.

Seuraavaksi voisin esitellä itseni ja pohtia asemaani tässä työyhteisössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti